Espace St-Denis

espace-st-denis-renovation-by-anne-sophie-goneau-4

Located in the art-centric Plateau Mont-Royal area, Espace St-Denis is a contemporary ground floor apartment in Montreal. With exposed brick, hemlock walls and structural steel frames to work with, designer Anne Sophie Goneau set out to emphasize the space’s raw beauty while maintaining an open concept feel.

Anne Sophie’s mandate was to divide the 1,100 square foot space in a way that would maximize the living area while keeping the architectural integrity and natural lighting intact. With nothing but a glass wall to separate the bedroom from the living room (the home contains no opaque walls), the interior is open and airy. While the beautifully exposed brick wall is a definite focal point and can be viewed from almost any angle, the kitchen is a predominant feature of the home as well. Spanning an entire length of the residence, the glossy black cabinetry, surfaces and appliances provide a stark tonal contrast to the red brickwork and otherwise white room.

Anne Sophie kept the interior decor stylish yet functional with a floor-to-ceiling bookshelf, a nice backdrop to the living room which is furnished with a green velvet sofa and two vintage chairs. The bathroom is also minimal and sleek, with steel accents, a marble-like tub and a tinted glass partition which creates a private area for the shower and toilet.

Overall, the designer’s mission was impeccably executed. “The concept was to highlight the raw materials discovered during the demolition, in order to communicate their material, their relief and colour environment,” she explained. With its classic colour scheme, cubic shapes and understated decor, Espace St-Denis may be small but is bursting with the sort of urban sophistication that any city-dweller would love to call a home.

ESD1

ESD10 ESD9 ESD8 ESD7 ESD6 ESD5 ESD4 ESD3

Story by Dayana Cadet – CITYGUIDE | KA MAGAZINE

Comments are closed.